Nationale compostdag 17 maart | Orgaworld NL

Nationale compostdag 17 maart

Landelijke compostdag op 17 maart a.s. Scheiden van gft en groenafval goed voor milieu en klimaat. De gescheiden inzameling van gft en groenafval levert meer milieuvoordelen op dan de meeste mensen beseffen. Door het afval om te zetten in compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht. Dat helpt bij de strijd tegen de klimaatverandering. Zeker zo belangrijk is het positieve effect van compost voor de bodem. Compost houdt de Nederlandse bodem vruchtbaar en gezond.

Jaarlijks zamelen we in Nederland ruim 1,4 miljoen ton gft in. Dat zijn 50.000 vrachtwagencombinaties vol. Via gemeentewerven tellen we daar nog eens 2 miljoen ton groenafval bij op. Deze grote hoeveelheid afval levert elk jaar bijna 700.000 ton gft-compost en zo’n 700.000 ton groencompost op. Dit gebruiken we voor de land- en tuinbouw, maar ook in sier- en moestuinen en bij het maken van tuinaarde en potgrond.

 

Tijdens de landelijke compostdag op 17 maart 2018 willen Orgaworld en de gemeente Lelystad de inwoners bedanken voor het gescheiden aanbieden van gft-afval. Een bedankje in de vorm van gratis keurcompost (enkel die ochtend gratis) af te halen. Kijk op de website  www.orgapower.nl  voor meer informatie over onze compostproducten. Op 17 maart kunnen alleen personenauto’s, eventueel met aanhangwagen, beladen worden, tussen 8.00 en 12.00 uur  zijn we daartoe speciaal op deze zaterdag geopend  (normaal alleen op werkdagen tussen 7.30 tot 16.00 uur). De compostochtend vindt plaats bij Orgaworld, Zeeasterweg 40C te Lelystad.

 

Compost is belangrijk
Als we in Nederland de bodem vruchtbaar en gezond willen houden, is compost nodig. Compost heeft een positieve uitwerking op bodem, planten en organismen. Een gezonde bodem houdt bijvoorbeeld vocht vast en is goed voor de groei van planten. Wormen, torren en andere organismen voelen zich erin thuis. Bovendien maakt een gezonde bodem het bewerken van de grond een stuk gemakkelijker.

 

En er is meer! 
Maar dat zijn niet de enige voordelen: het toepassen van compost betekent ook een lager gebruik van kunstmest en dit bespaart weer een hoop energie. Ook vervangt compost voor een groot deel het veen dat we in potgrond gebruiken. Dat is gunstig voor het milieu, omdat we geen kostbare natuurlijke veengebieden meer hoeven af te graven. Een ander voordeel van compost is dat we minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken.

 

Gft- en groenafval scheiden, is de moeite waard 
Voor het milieu is het van groot belang dat u doorgaat met het apart houden van gft- en groenafval. Compost is een echt kringloopproduct: organisch materiaal van de bodem komt terug in diezelfde bodem. Beter kan het niet! Wilt u meer weten over het gebruik van compost in uw sier- of moestuin, kijk dan op 
www.orgapower.nl.  

©2014 Orgaworld | disclaimer