Een volledig gesloten regionale kringloopketen | Orgaworld NL

Een volledig gesloten regionale kringloopketen

Flevoland is een provincie met veel agrarische bedrijvigheid, een aantal grote voedingsmiddelenproducenten en een snel groeiende bevolking. De gemeenten van deze provincie wilden graag dat alle organische afvalstromen van de huishoudens binnen hun grenzen zo efficiënt en duurzaam mogelijk zouden worden verwerkt op één centrale locatie. Om aan de wensen van de gemeenten te voldoen, ontwikkelden en realiseerden we een geavanceerde droge vergistingsinstallatie, die we Biocel hebben genoemd.

Uitzonderlijk goede (milieu)prestaties

Onze Biocel-fabriek, die sinds 1996 draait, wordt algemeen gezien als de best presterende vergistingsinstallatie van groente-, fruit- en tuinafval in Nederland. Allereerst omdat de installatie buitengewoon efficiënt is, maar ook omdat onze ‘eindproducten’ binnen de provincie zelf worden hergebruikt: de geproduceerde (donker…)groene elektriciteit wordt geleverd aan het net, de warmte gebruiken we in onze bedrijfsprocessen en de speciale kwaliteitscompost, die door nacompostering van het vergiste materiaal ontstaat, leveren we direct aan de agrarische bedrijven binnen de provincie. Hiermee wordt de regionale kringloopketen gesloten.

In onze Biocel-fabriek verwerken wij momenteel jaarlijks ruim 25.000 tot 30.000 ton groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval). Bij de verlenging van het contract in 2014 zeiden de gemeenten hier het volgende over: “De wijze waarop Orgaworld het GFT-afval verwerkt, is bijzonder duurzaam. Dat is goed voor het milieu en zorgt voor een aanzienlijke besparing van de verwerkingskosten.”

De voordelen van regionale samenwerking

Voor de gemeenten van de provincie Flevoland heeft de lokale verwerking van hun GFT-afval grote voordelen: er is weinig transport nodig naar de locatie van Orgaworld en daarvandaan naar de locaties van de agrarische ondernemingen die haar compost afnemen. Het robuuste concept van Orgaworld maakt bovendien dat er goed ingespeeld kan worden op wisselende kwaliteit van het aangeleverde gft-afval, waardoor er altijd hoogwaardige compost kan worden geproduceerd.

Foto: © Fotostudiowierd

 

Meer informatie

©2014 Orgaworld | disclaimer